Pályázatok 2017: amikor kincset ér egy felkészült pályázatfigyelő

 

Jó hír a pályázni vágyóknak: az idén lényegesen nagyobbra nő a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program, a GINOP kerete a vártnál: többől lehet az idén gazdálkodni. Pontosabban: lehetne - a szakértők szerint ugyanis rengeteg a hibásan beadott kérelem. Aki úgy érzi, lehetetlen kiigazodni a pályázati intézményrendszerben és adminisztrációban, kérje egy szakértő pályázatfigyelő segítségét, mert a közös munkának most komoly tétje van!

 

Ne hagyja elúszni az aranyhalat! Összeírtuk, mire érdemes odafigyelni:

 

10 végzetes hiba, ami miatt a gyártó cégek elbukják a pályázati lehetőséget

 

  1. A pályázati előírások helytelen értelmezése, egyes kizáró okok figyelmen kívül hagyása, a jogszabályok hiányos ismerete következtében a pályázók nagy százaléka helytelenül tölti ki az adatlapot. Ilyenkor érdemes szakértő pályázatfigyelő segítségét igénybe venni, aki segít a pályázatfigyelésben, az előkészítésben és a pályázat elkészítésében, így Ön rengeteg energiát és időt takaríthat meg.

 

  1. A pályázó cég nagyobb értékű beruházásban gondolkozik, mint amit a gazdasági eredményei lehetővé tesznek. Amelyik a kettő közül a kisebb nettó árbevétel és mérlegfőösszeg közül, annál nagyobb beruházást nem csinálhat egyszerre. Vagyis, ha az Ön vállalkozása Pl tavaly 100 millió forgalmat ért el, akkor maximum 100 millió forint nagyságrendű projektre pályázhat, és a támogatás arányának megfelelő összeget veheti igénybe, nyertes pályázat esetén.

 

  1. Figyeljen oda az üzleti életben eltöltött időre. A technológiai fejlesztésnél és a telephely fejlesztésnél általában egy-két lezárt üzleti évvel kell rendelkezzen a pályázó cég. Bár vannak olyan pályázatok, amelyek az újonnan alapított cégek számára is nyitottak, mégis fontos odafigyelni a pályázati kiírás ezen pontjára. Előfordul olyan is, hogy a minimálisan elvárt működési idő kettő, illetve három lezárt üzleti év. Az üzleti év azt jelenti, hogy január elsején már működő, és december 31-én még működő cég, azaz időtartama általában megegyezik a naptári évvel.

 

  1. A legtöbb gazdaságfejlesztő pályázat alapvető kritériuma az, hogy a leadást megelőző évben az alkalmazásban állók statisztikai létszáma legalább 1 fő legyen.

 

  1. Gyakori hiba, hogy a pályázók a pályázati csomagnak nem a legfrissebb változatát használják. Figyeljen arra, hogy mindig a legfrissebb útmutatóval, kitöltő programmal és mellékletmintákkal dolgozzon.

 

  1. Banális hiba, de előfordul: a pályázó elfelejtheti aláírni az adatlapot, ez a hiba pedig a pályázat elutasításához vezethet, ha nincs  pótolva. Ugyan elektronikusan kell beadni a pályázatot, azonban a benyújtás előtt ellenőrizze az aláírást és a pecsétet is!

 

  1. A határidők be nem tartása: elsőként a pályázat benyújtásának a határideje, később az elszámolások, kifizetési kérelmek, a projekt lezárása után pedig a fenntartási jelentések is meghatározott határidők betartása mellett nyújthatók be. Ellenkező esetben a pályázatot elutasíthatják, elállhatnak a pályázati szerződéstől, illetve kérhetik a már kifizetett támogatás kamatokkal növelt összegének a visszafizetését, elállás esetén.

 

  1. A pályázatokhoz projekttől függően további dokumentumokat is csatolni kell, javasolt mindegyiket a pályázati anyaggal együtt benyújtani. Ezek pótlása általában később is lehetséges, de a hiánytalan dokumentáció gyorsítja a pályázat elbírálását. Hiánypótlás esetén ugyanis akár hónapokkal is meghosszabbodhat a bírálati folyamat, attól függetlenül, hogy a pályázónak általában csak 2-3 hete van a hiány pótlására. A pótlás azonban nem minden esetben lehetséges vagy megoldható, például egy építési engedélyt nem biztos, hogy be tud szerezni a pályázó a hiánypótlásra megadott határidőn belül.

 

  1. A benyújtott dokumentumoknál ügyeljen azok érvényességére és hitelességére.

 

  1. Az utolsó pontban egy olyan jelenségre hívjuk fel a figyelmet, ami elsőre nem is tűnik hibának, hiszen akár nyertes pályázatot is eredményezhet - hosszú távon viszont csapást mér a cégre. Magyarországon bevett szokás a pályázatokhoz igazítani a cég fejlesztési irányát, holott ez normális módon éppen fordítva kellene történjen: a cég fejlesztéséhez kellene választani a pályázatokat. Ne engedje, hogy az ár magával sodorja! Egy professzionális pályázatfigyelő ilyenkor is jó szolgálatot tehet. Ráadásul a Foldex ennél sokkal komplexebb szolgáltatást nyújt: segít megtervezni a vállalkozása fejlesztési terveit pályázatoktól függetlenül! Természetesen a meghatározott célokhoz igazítottan pályázatokat is keres annak érdekében, hogy a vállalkozása minél rövidebb időn belül meg tudja valósítani a célkitűzéseit.

 

A Foldex pályázatfigyelő 95,6%-os pályázatnyerési aránnyal dolgozik. Mi a titka? Erre és sok más kérdésére választ talál ingyenes előadásunkon. Segítünk Önnek kiigazodni a pályázati intézményrendszer dzsungelében, annak érdekében, hogy előrelendítse a vállalkozása sorsát.

 

További trükkök, csapdák és konkrét példák a Foldex pályázatfigyelő ingyenes előadásán!

Jelentkezem az ingyenes előadásra